Τα Αβέβαια Σημεία

Εκδόσεις Τόπος, 2019

Τα Αβέβαια ΣημείαΤι σημαίνει ένα χρώμα; Τι σημαίνει ένα χρώμα πλάι σε ένα άλλο; Τι σημαίνει ένα χρώμα που λείπει από την εικόνα; Είναι αλήθεια πως τα χρώματα σχετίζονται με τις αξίες της κοινωνίας μας; Και αν ναι, πως συμβαίνει αυτό;

Ενώ οι φιλοσοφικές και θεολογικές συζητήσεις για το χρώμα φτάνουν ως τις απαρχές της γραπτής ιστορίας, το αντιμετωπίζουν σε ένα επίπεδο αφαίρεσης που δεν επιτρέπει να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα. Έχουμε εκατοντάδες λέξεις που περιγράφουν τα χρώματα, κι όμως ο αριθμός των πραγματικών χρωμάτων που μας περιβάλλουν είναι απίστευτα μεγαλύτερος. Και όχι μόνο αυτό: δεν εννοούμε όλοι το ίδιο όταν χρησιμοποιούμε το όνομα ενός χρώματος. Έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ πολιτισμών – αλλά και εντός του ίδιου πολιτισμού σε διαφορετικές στιγμές της ιστορίας του, και μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Το βιβλίο Τα αβέβαια σημεία αναγνωρίζει την πρόκληση να μιλήσει εμπειρικά για μια σημειωτική του χρώματος, συνδυάζοντάς την με την πρόκληση των μεγάλων οπτικών δεδομένων: επιζητά να συσχετίσει – έστω εν μέρει – τα χρώματα των εξωφύλλων της ελληνικής δισκογραφίας με τις αξίες και τις συνθήκες κάθε χρονικής περιόδου, αλλά και με τις αξίες και τις αντιλήψεις κάθε μουσικού είδους. Για να το πετύχει χρειάζεται να αναζητήσει ερείσματα στην κοινωνιολογία της τέχνης και τη σημειωτική του πολιτισμού, και να ανασυγκροτήσει τον «κόσμο» της ελληνικής δισκογραφίας μέσα από την ανάλυση των κοινωνικών δικτύων των καλλιτεχνών.

Δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίο

Διαβάστε ένα απόσπασμα

Εικόνα και Κοινωνία: Από την Κοινωνική Φωτογραφία στην Οπτική Κοινωνιολογία

Εκδόσεις Τόπος, 2012

Εικόνα και Κοινωνία: Από την Κοινωνική Φωτογραφία στην Οπτική ΚοινωνιολογίαΗ αίσθηση που μας συνδέει διαρκώς με τον κόσμο είναι η όραση. Ίσως γι’ αυτό οι φιλόσοφοι –από την αρχαιότητα– την καταδίκασαν ως επιρρεπή στο σφάλμα: στην οφθαλμαπάτη. Διαρκής, προφανής και αυτονόητη, η εικόνα είναι κάτι που δεν σκεφτόμαστε εύκολα, παρά μόνο όταν δημιουργείται μηχανικά. Και πάλι, όμως, αμφιβάλλουμε για την ειλικρίνεια, για την αυθεντικότητα, για την αλήθεια της προφάνειάς της.

Μέσα από ιστορίες για εικόνες και ιστορίες με εικόνες, το βιβλίο μελετά τους μηχανισμούς της οπτικής αναπαράστασης και τις αμφίδρομες σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στην εικόνα και την κοινωνία. Τα ίδια ονόματα, οι ίδιες εικόνες διατρέχουν ξανά και ξανά τα κείμενα, καθώς κοιτάζοντας στο παρελθόν εμφανίζονται να στοιχειώνουν τους εφιάλτες της επιστήμης.

Παράλληλα, το βιβλίο Εικόνα και Κοινωνία ασχολείται με τις δυνατότητες που προσφέρει στις κοινωνικές επιστήμες η συστηματική αξιοποίηση των εικόνων και ειδικότερα με ερωτήματα όπως:

– Ποια είναι η θέση της εικόνας στην κοινωνική έρευνα;-Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εικόνες ως δεδομένα για να κατανοήσουμε τα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα του παρελθόντος και του παρόντος; -Σε ποιο βαθμό οι εικόνες μάς επιτρέπουν να ανασυνθέσουμε την αφήγηση της κοινωνίας, του πολιτιστικού πλαισίου της, αυτού που με μια λέξη ονομάζουμε «εποχή»; -Ποιες μέθοδοι μας επιτρέπουν να διεξάγουμε την έρευνα με εικόνες, πατώντας σε ασφαλές έδαφος και χωρίς αυτο­σχεδιασμούς; -Ποια η σχέση της εικόνας με τη γνώση, την εξουσία και το κοινωνικό πλαίσιο παραγωγής της φωτογραφίας;

Δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου

Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου

O φόβος απέναντι στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα: Μια ματιά από έξω

O φόβος απέναντι στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα: Μια ματιά από έξω

The Devil is never a maker
(Black Sabbath)

Κεντρική ομιλία στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Αναζητώντας την καινοτομία, την τέχνη, τη δημιουργικότητα» που διοργάνωσε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ στη Σχολή Μωραΐτη.

Διαβάστε την ομιλία από τον τόμο των πρακτικών του Συνεδρίου

Οι εκλογές, το Twitter και η φωνή του λαού

Από το Narwhal (την πλατφόρμα που χρησιμοποίησε το εκλογικό επιτελείο του Ομπάμα το 2012 για την επανεκλογή του) μέχρι την Cambridge Analytica (τη διαβόητη πλέον εταιρεία που αξιοποίησε προσωπικά δεδομένα από το Facebook για να αναλύσει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων για λογαριασμό του Τραμπ το 2016) τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τους φόβους των ψηφοφόρων και ταυτόχρονα το μέσο για να απαντήσουν οι υποψήφιοι, καθησυχάζοντας ή ενισχύοντάς τες. Φυσικά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αφήνουν περιθώριο πέρα από τα εκλογικά επιτελεία και σε άλλες δυνάμεις (εσωτερικές ή εξωτερικές) να έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν, όπως έγινε με τα τρολ από τη Ρωσία και τον οργανισμό Internet Research Agency το 2016.

Διαβάστε περισσότερα στο documentonews

I can’t breathe: Η οπτική και η δεοντολογία των εικόνων μιας δολοφονίας και μιας εξέγερσης

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τους αστυνοµικούς στη Μινεάπολη συγκλόνισαν τους ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους. Το «I can’t breathe» έγινε παγκόσµια ιαχή απέναντι σε κάθε καταπάτηση όχι µόνο των δικαιωµάτων αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ενωσε κάτω από την έκφραση της ασφυξίας την ασφυξία όλων όσοι επιστρέφουν ύστερα από µια µακρά περίοδο εγκλεισµού λόγω της πανδηµίας σε µια κανονικότητα κολοβή, κουτσουρεµένη, που προοιωνίζεται αυξηµένες δυσκολίες για µεγάλη µερίδα του πληθυσµού, ιδίως των τάξεων που έχουν να αντιµετωπίσουν την ανεργία, την επισφαλή εργασία, τις πενιχρές αµοιβές κάτω από τον ελάχιστο µισθό, την καταπάτηση της αξιοπρέπειας και των δικαιωµάτων τους.

Διαβάστε περισσότερα στο documentonews

Τα ΜΜΕ σε «καιρό πολέμου»

«Ο κορονοϊός δεν μπορεί να με σκοτώσει γιατί είμαι νεκρός από τότε που με άφησες»: σύνθημα στο Σαντιάγο της Χιλής (8 Απριλίου)

Πάντα θαύµαζα τον τρόπο µε τον οποίο τα µεγάλα αµερικανικά µέσα ενηµέρωσης στοιχίζονταν πίσω από την οµοσπονδιακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο της χώρας κάθε φορά που ανέκυπτε µια κρίση – και κυρίως κάθε φορά που ξεκινούσαν έναν πόλεµο σε χώρες µακρινές. Να που βρεθήκαµε ξαφνικά σε έναν πόλεµο, όπως λένε όλο και περισσότεροι πολιτικοί, προσφεύγοντας σε µια µεταφορά που εκ των πραγµάτων φωτίζει κάποιες πλευρές της έκτακτης κατάστασης την οποία βιώνουµε αλλά συσκοτίζει κάποιες άλλες, ίσως περισσότερο ενδιαφέρουσες.

Η συνέχεια στο documentonews.gr

Ιστορική μνήμη και Ελληνικότητα στα κόμικς

Εκδόσεις Κριτική, 2000

Ιστορική μνήμη και Ελληνικότητα στα κόμικςΣ’ αυτό το βιβλίο του ο συγγραφέας επιλέγει να ασχοληθεί με μια κατηγορία μικρών αφηγήσεων που συχνά κατηγορούνται ως το πλέον παιδαριώδες μαζικό μέσο: τα κόμικς. Η έρευνα εστιάζει στα «Κλασσικά εικονογραφημένα» που αναφέρονται στην ελληνική ιστορία και μυθολογία, και ιδιαίτερα ενδιαφέρεται για τον τρόπο που προσλαμβάνουν, αποδίδουν και ερμηνεύουν το παρελθόν, διαμορφώνοντας μια πρόταση για την ελληνικότητα.

Δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου

Διαβάστε ένα απόσπασμα

Terra Virtualis: H Κατασκευή του Κυβερνοχώρου

Εκδόσεις Νεφέλη, 1999

Terra Virtualis: Η Κατασκευή του ΚυβερνοχώρουΚι αν ο Κυβερνοχώρος δεν υπάρχει; Αν δημιουργείται καθώς τον αφηγούμαστε; Τότε οι μεταφορές που χρησιμοποιούμε για να τον περιγράψουμε δεν είναι ούτε αθώες, ούτε αμελητέες. Πίσω από τις μεταφορές βρίσκονται ουτοπικοί οραματισμοί, οικονομικά συμφέροντα και βλέψεις εξουσίας, που σαρώνουν την επιφάνεια της δυνητικής γης, της Terra Virtualis.

Terra Virtualis: ένα βιβλίο για την ουτοπία που μας προτείνουν. Ένα βιβλίο για την ιστορία και την φανταστική πραγματικότητα των Δικτύων. Ένα βιβλίο για τον τρόπο που φτιάχνουμε το Internet, κατ’ εικόνα του εαυτού μας και της κοινωνίας μας.

Δείτε το βιβλίο στο academia.edu

Ψηφιακά Παιχνίδια: Φιλοσοφικές, κοινωνικές και πολιτισμικές αναζητήσεις

Ελίνα Ροΐνιώτη, Ελεάνα Πανδιά, Γιάννης Σκαρπέλος (επιμέλεια)
εκδ. Όασις

Το βιβλίο «Ψηφιακά Παιχνίδια: Φιλοσοφικές, κοινωνικές και πολιτισμικές αναζητήσεις», είναι ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο που απευθύνεται σε φοιτητές, επαγγελματίες και όσους ενδιαφέρονται για το πεδίο έρευνας των Ψηφιακών Παιχνιδιών. Σε αυτόν τον πρώτο τόμο της σειράς για τον Ψηφιακό Πολιτισμό και τις Δημιουργικές Βιομηχανίες, γίνεται αναφορά σε ζητήματα φιλοσοφίας, ιστορίας, εκπαίδευσης, οικονομίας, εργασίας, ελεύθερου χρόνου, αθλητισμού και κοινωνικής αλληλεπίδρασης και τάσεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της συμμετοχής στα ψηφιακά παιχνίδια.

Ψηφιακά ΠαιχνίδιαΤο παρόν επιδιώκει να αναδείξει τη λειτουργία των ψηφιακών παιχνιδιών ως προϊόντων πολιτισμού-παραγωγούς πολύπλοκων νοημάτων στην κουλτούρα της καθημερινής ζωής και του πολιτισμού, να προβεί σε μια πρώτη συλλογή διεπιστημονικών προσεγγίσεων με στόχο την ανάλυση φαινομένων που άπτονται στα ψηφιακά παιχνίδια. Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα συλλογή κειμένων επιχειρεί από τη μία πλευρά να αναδείξει ορισμένες από τις δυναμικές που αναπτύσσουν οι παίκτες καθώς συμμετέχουν σε ψηφιακά παιχνίδια συνδιαμορφώνοντας ενεργά το μέλλον της βιομηχανίας των ψηφιακών παιχνιδιών ενώ από την άλλη, προσβλέπει λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τάσεις να ιχνηλατήσει τις δυνατότητες του μέσου, να εντοπίσει τις επιδιώξεις των παικτών του και να προαναγγείλει τις τεχνολογικές εξελίξεις που το συνοδεύουν διανοίγοντας διαρκώς νέες εφαρμογές και ερευνητικά ερωτήματα.

Δείτε τη σελίδα του βιβλίου στις εκδόσεις ΟΑΣΙΣ

Δείτε τα περιεχόμενα του τόμου και την εισαγωγή

3rd International Conference – Semiosis in Communication: Culture, Communication, and Social Change

NUPSPA, Bucharest | June 4th – 6th, 2020

We invite semioticians, communication scholars, researchers and their colleagues in the humanities and the social sciences to contribute papers that address specific topics of semiotics, especially cultural semiotics, semiosis in communication as well as other topics related to semiotics and communication, from both theoretical and empirical perspectives. The theme proposed for this third edition of the international conference Semiosis in Communication is Culture, Communication and Social Change and focuses on the role of culture in social change, on the contemporary cultural dynamics, as well as on the necessity of studying and understanding the cultural environment in relation to the technological advancement (digitalization of culture, media and digital literacy and emergence of transmedial spaces of communication, etc.).

Read more…